wtorek, 5 listopada 2013
JARZYNOWA ZUPA KREM Z GRZANKAMI
Potrzebne:
- 1 duże udko z kurczaka
- warzywa : marchew, pietruszka, kawałek selera (alergizujący!! więc ostrożnie),
ząbek czosnku, kawałek pora, średni ziemniak, liść z kapusty, 1-2 brukselki
- 3 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżka mąki
- przyprawy do zupy: liść laurowy, ziele angielskie
- 2 - 3 nasionka kminku lub kopru włoskiego
- nać pietruszki
Jak zrobić:
Z mięsa i warzyw ugotować wywar dodając przyprawy; (marchewkę i pietruchę można zetrzeć na tarce, ziemniaka pokroić w drobna kostkę). Gotową zupę zaprawić mąką zmieszaną ze śmietaną i gotować na małym ogniu około 5 min. Ostudzoną zupę zmiksować (z lub bez dodatku mięsa).*
Chleb pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku do pożądanego efektu ;-). Jeśli piekarnika brak można podsmażyć na suchej patelni lub podsmażyć smarując chleb, przed pokrojeniem, cienką warstwą masła.
* Nie musicie Mamy miksować od razu całej zupy ;-). Zostawcie sobie w formie tradycyjnej trochę na drugi dzień. Będzie więcej czasu na ... na rzeczy inne niż gotowanie zupy ;)))
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kiedy cos nowego?:)
OdpowiedzUsuń