poniedziałek, 21 października 2013
BÓB Z MAKARONEM
Potrzebne:*
- bób - ugotowany i obrany ze skórki
- makaron małe muszelki lub inny wg uznania
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- koper i natka pietruszki
Jak zrobić:
Bób i makaron wcześniej ugotować, oczywiście oddzielnie ;))).
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, paprykę i pomidora sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.Wszystkie razem warzywa wrzucić na patelnię i poddusić (jeśli pomidor odda niewiele soku - podlać wodą). Do powstałego sosu dodać makaron i bób, pospać koperkiem i natką i pozostawić na małym ogniu na 3-5 minut, mieszając. Jeśli któś baaardzo potrzebuje to oczywiście można sobie doprawić ;-).
Smacznego
* proporcję proszę sobie samemu ustalić, w moim przypadku wystarczyła ok. szklanka bobu i 2 makaronu (ugotowanego).;-))); Oczywiście zwiększając te 2 bazowe składniki należy zwiększyć ilość pozostałych ponieważ będzie za mało sosu ;P
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale się oczekałam na coś nowego, szkoda tylko ze to bardziej dla "starszaka"
OdpowiedzUsuńnie wiem, stety czy nie stety ale czasu zatrzymać nie potrafię a młode rośnie ;-) Sam sosik, który często gęsto występuje w przepisach nie jest aż tak straszny jakby się wydawało. Zawsze też mogę pomóc przenicować na wersję light albo zaproponować blender jeśli są za duże kawałki ;). Młode moje do tej pory potrafi grymasić przy tradycyjnej jarzynowej na przykład. Biorę więc go na sposób i razem tworzymy zupę krem czy inną papkę ;-). Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuń