sobota, 25 października 2014

PYLPETY Z MOZZARELLĄ I CZARNYM RYŻEM


Potrzebne:

- mięso mielone z indyka
- jajko 
- nać pietruszki
- przyprawy: sól, biały pieprz (opcjonalnie przyprawa do mięsa z indyka)
- ser mozzarella 
- mąka
- przecier pomidorowy (używam przecieru/koncentratu włoskiej marki 99,9% pomodoro ;-), sprzedawanego w tubkach)

Jak zrobić:

Mięso wyrobić z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami; ser odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę nie większą inż 8-10mm; z mięsa formować kulki, do każdej włożyć porcję sera, zakleić i obtoczyć w mące. Gotować na małym ogniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego (woda powinna zakryć pulpety). Po około 10 minutach zmniejszyć ogień, przecier (około pół tubki) zmieszać z kilkoma łyżkami wytworzonego sosu i dodać do pulpetów. Gotować jeszcze przez  10 min. Przecier można zastąpić koprem ze śmietaną albo tylko zredukować - co kto lubi ;)

Czarny ryż zmieszałam z basmati, dlatego też na talerzu  zrobiło się różowo; do tego podałam surówkę z sałaty i korniszona ze śmietaną.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz