czwartek, 27 marca 2014

RYBA W POMIDOROWYM SOSIE Z MAKARONEM SOJOWYM


Potrzebne:
- kawałki ryby (np. dorsz, tilapia, karp)
- 1 duży dojrzały pomidor
- 1 średnia młoda cebulka ze szczypiorkiem
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kukurydzy 
- kawałek cienkiego pora (około 10cm)
- przyprawy: mieszanka przypraw do ryb, trawa cytrynowa, sól, cukier, sok z cytryny
- mąka do obtoczenia ryby
- olej 

Jak zrobić:
Kawałki ryby (oczyszczone z wszelakiej ości) skropić sokiem cytrynowym i obtoczyć w mieszance mąki i przyprawy do ryb. Cebulkę pokroić w kawałki długości około 1cm, podobnie pokroić pora, ząbki czosnku pokroić w grubszą kostkę, pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Na rozgrzany olej wrzucić rybę i obsmażyć na złocisty kolor; wyjąć z patelni i na pozostały tłuszcz wrzucić po kolei czosnek, szczypiorek, pora i pomidora; podsmażyć mieszając a następnie podlać wodą i smażyć na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji sosu. Następnie dodać kukurydzę i doprawić do smaku. Na koniec dodać rybę. 
Podawać z makaronem sojowym, ryżem lub tym na co akurat macie ochotę ;))))

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz