piątek, 21 marca 2014
ZIELONE WARZYWA Z KREWETKAMI I MAKARONEM SOJOWYM
Potrzebne:
- młoda cebulka ze szczypiorem
- 2 plasterki imbiry
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- klika strąków słodkiego groszku
- kilka różyczek brokuł
- ok.5 cm pora (środkowa część)
- małe opakowanie krewetek (ok. 200g)
- olej/oliwa
- 2 łyżki śmietany 18%
- koncentrat pomidorowy wg uznania (1-2 łyżki)
Jak zrobić:
Drobno posiekany czosnek, pokrojoną cebulkę i plasterki imbiru wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć; do zarumienionej bazy dodać krewetki i obsmażyć (uwaga, by nie przypalić). Następnie krewetki wyjąć na talerzyk a do pozostałego na patelni tłuszczu wrzucić pokrojony groszek, marchewkę skrojoną w słupki, por przekrojony wzdłuż i pokrojony na ok. 2cm kawałki, podzielone na małe kawałki brokuły, przykryć pokrywką i dusić około 10-15 minut (warzywa powinny być kruche i chrupkie a nie ciapowate jak papka dla niemowlaka ;-))). W razie potrzeby podlać wodą. Pod koniec dodać krewetki. W międzyczasie przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Na koniec zalać śmietana wymieszaną z koncentratem ( ja używam lidlowskiego w tubce, producent się chwali że jest tam 99,9% pomidorów), przyprawić solą i ziołami - tu świeży koper;).
W miarę szybki i lekki jedzonko więc .. smacznego ;_)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepraszam za jakość zdjęcia - już nie długo na wyspach noc się będzie zaczynała przed północą więc i światło będzie lepsze ;_))))
OdpowiedzUsuń