sobota, 31 marca 2012

OBIAD Z RYBĄ W TLE

Ryba w warzywach
czas przygotowania to ok.30 min 
porcja jest umowna, ja najczęściej gotuję biorąc pod uwagę że mój ulung ma żołądek 3 razy mniejszy

Potrzebujemy:
- ryba (w formie dzwonka lub filetu, najlepiej morska)
- mieszanka chińska - tak tak, mrożonka ;-) grzyby, które w niej są można przecież wyjąć, aż tyle ich nie ma ;) ;-)
- masło lub oliwa do potraktowania ryby tłuszczem

- teflonowa patelnia z pokrywką 

Jak zrobić?:
rybę (może być zmrożona) opłukać i lekko posolić;
ułożyć na naoliwionej patelni, można posypać koprem lub majerankiem, 
poddusić kilka minut
następnie wsypać obok ryby ok. 1/3 opakowania warzyw , podlać wodą tyle tylko by nie przywarło do dna i dusić do miękkości warzyw no i oczywiście do czasu gdy ryba będzie gotowa. 

i tyle ;-)
Można podać z ryżem 

a co z tym zrobić  gdy dzidzia nie chce jeść i leci z nami w kulki??
Rybne kulki ;-)


nic prostszego szanowne mamy ;-) przecież składniki są już gotowe!
wystarczy tylko zblenderować lub przerobić na masę widelcem, dosypać troszkę ziemniaczanej mąki, wymieszać i formować kulki, które wrzucamy na gotującą wodę (dosłownie na chwilę !!! NIE GOTUJEMY!!!) lub na chwilę w parową kąpiel. 
Podajemy do rączki z ryżem lub bez. 


Smacznego ;-)


2 komentarze:

  1. Zdjęcia będą przy okazji; Po prawdzie to ów rybny obiad zainicjował powstanie bloga ;-) z tym że na zdjęcia było już za późno.. ;-)

    OdpowiedzUsuń