niedziela, 30 września 2012
BITKI INDYCZE Z BURACZKAMI
Potrzebne:
- kilka plastrów z piersi indyka
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- tarte buraczki (gotowe mrożone lub z warzywniaka ;) )
- przyprawy: sól, pieprz, cukier trzcinowy, sok z cytryny
- oliwa, masło
Jak zrobić:
Kotlety oprószyć solą i pieprzem, rozbić i obsmażyć na oliwie, zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę wraz z cieniutkimi plastrami marchewki (może być starta na tarce).
Mięso razem z cebulą przełożyć do rondla, zalać wodą i dusić na bardzo małym ogniu aż mięsko będzie mięciuteńkie ;-). Gotowe przyprawić do smaku.
Buraczki - jeśli mrożone to rozmrozić oczywiście - podgrzać dodając łyżeczkę masła, na koniec doprawiając cukrem i cytrynowym sokiem (kilka kropli).
Bitki proponuję zrobić dzień wcześniej (czytaj: w nocy gdy małe już zaśnie) ponieważ potrzebują co najmniej 2 godzin duszenia.
Podawać można i z kaszą i z ziemniakami lub makaronem. Z chlebkiem też jest dobre ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz