poniedziałek, 17 grudnia 2012
INDYK SEZAMOWY NA MAŚLE
Potrzebne:
- porcja mięsa z piersi indyczej
- garść sezamu
- płatki kukurydziane
- Przyprawy: susz pomidorowy, sól morska
- masło
Jak zrobić:
Mięso oczyścić, opłukać i osuszyć. Podzielone na porcje (grubości ok 15mm) oprószyć solą i suszem pomidorowym (można kupić gotowy lub zrobić samemu w domu, obierając nożykiem pomidory ze skórki, które następnie poddajemy mozolnemu procesowi suszenia.. ;-) w okresie grzewczym na grzejniku to około 24 h;-))) ... odstawić na godzinkę. W międzyczasie przygotować panierkę z pokruszonych płatków kukurydzianych i sezamu. Na roztopione i bardzo gorące masło kładziemy obtoczone w kukurydziano-sezamowej panierce kotleciki i obsmażamy przez chwilę z każdej strony, tak by zamknąć włókna a następnie zmniejszamy ogień i smażymy po kilka minut.
Im krótszy czas smażenia tym mięso będzie bardziej soczyste i nie będzie wiórowate. Proszę się nie zrażać jak pierwszym razem nie wyjdzie lub się przypali. ;) Kotleciki są na tyle grube, że jakiś kawałek mięska da się zjeść;-). Należy też pilnować masła by się nie przypaliło podczas podgrzewania, bo wtedy straci swój wspaniały smak ;)
..a podawać można i z ziemniakami i z ryżem.. i oczywiście z surówką - Samcznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz