wtorek, 18 grudnia 2012

KAPUŚNIACZEK Z PULPECIKAMI


Potrzebne:
- świeża kapusta (około 1/2 małej główki)
- 1 marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 średni ziemniak
- kilka ziaren kminku 
- przyprawy:  liść laurowy, ziele angielskie, zielony pieprz, sól morska

Pulpety:
- około 30dkg mięsa mielonego z indyka
- 1 małe jajo
- przyprawy: sól, pieprz, nać pietruszki
- woda (ok. 1/4 szkl.)
- bułka tarta (2-3 łyżki)
- mąka

Jak zrobić:
Kapustę poszatkować i sparzyć; dopiero na takiej kapuście gotujemy wywar dodając marchewkę, ziemniaka, cebulę pokrojoną w kostkę oraz kminek i przyprawy. (sól zostawiamy na sam koniec). 
W czasie gotowania wywaru robimy pulpety. Do mięsa dodajemy jajo, przyprawy i wodę, porządnie mieszamy dosypując po łyżce bułki (jeśli masa jest za rzadka dodać bułki oczywiście ;-)). Z wyrobionej masy formujemy kulki i obtaczamy w mące a następnie wrzucamy do kapuścianego wywaru i gotujemy przez około 20 minut. Na koniec doprawiamy solą - jeśli jeszcze jest taka potrzeba ;-).

Prościutka jednodaniowa propozycja obiadowa pozwalająca odpusić sobie 2 danie ;-)
Smacznego;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz