Potrzebne:
- świeża ryba - tu pstrąg tęczowy
- marchewka
- groszek zielony
- mała cukinia
- pomidor
- nać pietruszki, sok z limonki, sól morska
- łyżeczka masła
Jak zrobić:
Rybę oczyścić i dokładnie umyć, osuszyć a następnie potraktować solą, sokiem i posypać natką. Po godzinie wyłożyć na folię, dodać wiórki masła i obsypać warzywami (tu użyłam mrożonki dla oszczędności czasu - przyznaję się bez bicia, świeże warzywa są o niebo lepsze). Całość zamknąć w folii i dusić około 30 minut. Pod koniec otworzyć folię i odparować.
Ta wersja patelniowo-studencka ogranicza przede wszystkim zużycie gazu no ale jeśli ktoś się uprze na robienie w piekarniku w naczyniu żaroodpornym to niech robi, też będzie smaczne ;-)
Tu warzywa zostały dodane wręcz symbolicznie, ale gdy do nakarmienia jest więcej niż 1 osoba proponuję nie żałować i sypnąć od serducha. Podane z ryżem fantastycznie dopełnią danie obiadowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz