Potrzebne:
- wok ;-)... można przygotować na głębokiej patelni, ale w ostateczności
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 nieduże ziemniaki
- kilka plastrów cukinii
- por
- pomidor
- dowolne zioła - tu zioła prowansalskie
- kilka kropli sosu sojowego
- porcja ugotowanego mięsa drobiowego, np z podudzia
- 1/2 łyżeczki startej marchewki
- 1 łyżeczka startego sera żółtego
- olej - około 4 łyżki
Jak zrobić:
Na oleju podsmażyć drobno pokrojony czosnek z ziołami, następnie dodać cebulę i pokrojone w plastry ziemniaki i razem poddusić; dodać pokrojonego w szersze paski pora i pomidora pokrojonego w kostkę; podlać wodą i razem dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając;
w międzyczasie przygotować kotlecik rozdrabniając ugotowane mięso, do którego dodajemy marchewkę (moje było mięciutkie, rosołowe więc wręcz rozcierało się pod widelcem, do suchego mięsa można dodać łyżkę czy dwie rosołu, jeśli został ;-)) ; uformowany kotlecik obtoczyć w tartym serze i ułożyć na warzywach razem z plastrami cukinii. Gdy ser się roztopi danie można uznać za gotowe ;-)
Podawać można z czym kto chce ;-) ryżem, makaronem lub chlebem ;-) Jogurt naturalny też będzie dobrym dodatkiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz