piątek, 31 maja 2013
PULPETY DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM Z MAKARONEM
Potrzebne:
- drobiowe mięso mielone (około 0,5 kg)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- malutka cebulka
- 2-3 łyżki kaszy manny (zamiennie bułka tarta, której akurat nie mam w nowym domu jeszcze)
- 3-4 łyżki wody
- mąka kukurydziana do obtoczenia
- sól, pieprz ziołowy
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki razowej (w zasadzie jaką macie pod ręką ;-))
- ok.1 szkl. wody
Jak zrobić:
Do mięsa dodać jajko, rozgnieciony i drobno posiekany czosnek, startą lub drobniutko posiekaną cebulę, kaszę, przyprawy oraz wodę i wymieszać składniki na jednolitą masę. Proporcje wody i kaszy są zależne od konsystencji mięsa. Masa jednak nie powinna być zbyt twarda. Kulki wielkości orzecha włoskiego (mięso nabierałam małą łyżeczką) obtoczyć w mące kukurydzianej i obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy; w szklance wymieszać dokładnie śmietanę z przecierem i mąką i wlać do pulpetów, wymieszać i wszystko przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować około 10 min mieszając. Sosik powinien ładnie zgęstnieć a mięsko stać się mięciutkie. Podawać z czym dusza zapragnie ;-D;-D.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz