piątek, 10 stycznia 2014
PIEROGI Z JABŁKIEM I CYNAMONEM W SOSIE BANANOWYM Z TRUSKAWKAMI
Potrzebne:
CIASTO:
- 1 jajko
- 2 szkl mąki
- około 1/2 szkl letniej wody
- 2 łyżka oliwy
- szczypta soli
FARSZ:
- jabłka (ilość na tak zwane oko;-)))
- cynamon mielony
- cukier brązowy
- sok z cytryny
SOS:
- śmietana 18%
- 1 banan dojrzały
- kilka mrożonych truskawek
Jak zrobić:
CIASTO:
Przesiać mąkę; jajko dokładnie zmieszać z wodą - mądra głowa (pod)powiedziała, że dzięki temu jajko równo rozejdzie się po cieście ;-) - dodać do mąki wraz z oliwą i solą; szybko wyrobić; w razie potrzeby dodać czystej wody....i przykryć miseczką by nabrało mocy ;D
w tym czasie przygotować można
FARSZ:
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, doprawić cynamonem, cukrem jeśli są kwaśne i odrobiną soku by nie zciemniały.
Taki oto farsz ładować na ciasto i ugotować w osolonej wodzie ;'-))
SOS:
Zrobiony w oczekiwaniu na pierwszą porcję pierożków ;)
Banana przerobić widelcem na papkę, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
przełożyć porcję na talerzyk, na takiej pierzynce ułożyć ostudzone pierożki i na koniec pokroić na drobne kawałki zmrożona truskawkę.
Smacznego ;-)
* zdjęcie przedstawia pierożki dnia drugiego, podsmażone na masełku. Sama nie wiem które były lepsze ;).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń