sobota, 25 stycznia 2014
NALEŚNIKI BANANOWE Z MUSEM SZPINAKOWO JABŁKOWYM
Potrzebne:
naleśniki:*
-1 jajko
- 1/2 szkl wody
- 1 szkl mąki
- łyżeczka drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżka oleju rzepakowego (lub oliwa z oliwek albo inny fajny olej, np. migdałowy);-)
-1 banan
- szczypta cynamonu
mus:
- ok. 15 dkg młodego szpinaku (świeża wersja z lidla)
- 2 słodkie jabłka
- ok. 1/2 szkl. wody
Jak zrobić:
Naleśniki:* porcja na około 6 naleśników- tak mi wychodzi;)
Drożdże zasypać cukrem i zalać odrobiną ciepłej wody; dokładnie rozpuścić. Dodać jajko, olej, mąkę i wodę; zmiksować i odstawić na około10 min a następnie usmażyć.
Na ciepły jeszcze naleśnik nałożyć cienko pokrojone plasterki banana i poruszyć cynamonem i gotowe ;-)
Mus:
Już kiedyś o nim pisałam ale nie zaszkodzi przypomnieć, bo na prawdę jest smakuśny.
Świeże liście i obrane jabłka, pokrojone w cząstki zalać wodą i zblederować. Następnie przelać do garnuszka i podgrzać. TAki mus można przechować w lodówce 2-3 dni.
Smacznego;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz