sobota, 25 stycznia 2014

NALEŚNIKI BANANOWE Z MUSEM SZPINAKOWO JABŁKOWYM


Potrzebne:
naleśniki:*
-1 jajko
- 1/2 szkl wody
- 1 szkl mąki
- łyżeczka drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżka oleju rzepakowego (lub oliwa z oliwek albo inny fajny olej, np. migdałowy);-)

-1 banan
- szczypta cynamonu

mus:
- ok. 15 dkg młodego szpinaku (świeża wersja z lidla)
- 2 słodkie jabłka
- ok. 1/2 szkl. wody

Jak zrobić:
Naleśniki:* porcja na około 6 naleśników- tak mi wychodzi;)
Drożdże zasypać cukrem i zalać odrobiną ciepłej wody; dokładnie rozpuścić. Dodać jajko, olej, mąkę i wodę; zmiksować i odstawić na około10 min a następnie usmażyć.
Na ciepły jeszcze naleśnik nałożyć cienko pokrojone plasterki banana i poruszyć cynamonem i gotowe ;-)

Mus:
Już kiedyś o nim pisałam ale nie zaszkodzi przypomnieć, bo na prawdę jest smakuśny.
Świeże liście i obrane jabłka, pokrojone w cząstki  zalać wodą i zblederować. Następnie przelać do garnuszka i podgrzać. TAki mus można przechować w lodówce 2-3 dni.

Smacznego;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz