czwartek, 20 lutego 2014

RYBA Z RYŻEM I KUKURYDZĄ




Dziś dzielę się propozycją obiadową; szybką i łatwą do zrobienia - dla starszaków;-)
Można też malutom - tym które jeszcze nie mogą - zaserwować sam ryż i kukurydzę okraszone masełkiem i rozdrobnione mięsko ryby. Surówki raczej nie proponuję, ponieważ ogórki obecnie nie należą do super zdrowych, chyba że ktoś teraz ma w swoim ogrodzie zimowym ;PP

Potrzebne:
- porcja ryby
- ryż
- kukurydza konserwowa
- ogórek
- kilka krążków pora
- śmietana

Jak zrobić:
ryba: w tym przypadku mrożony dorsz (morszczuk) oprószony solą i mieszanką przypraw do ryb, obtoczony w mące i usmażony na oleju rzepakowym.
ryż: porcję ryżu wypłukaną zalać wodą  (ponad ryż ok 2cm), posolić i dodać łyżeczkę oliwy; zagotować (ok. 7 minut, woda powinna prawie odparować) a następnie zestawić z ognia i zostawić pod przykryciem na około 20 min. na koniec dodać kukurydzę. Ja dodatkowo - już na talerzu - polałam tłuszczem z rybki.
surówka: skroić ogórka i pora, dodać śmietanę, doprawić wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz