Potrzebne:
- kilka ugotowanych różyczek brokuł
- 1 mały pomidor
- kilka czarnych oliwek (tu w oliwie z sokiem cytrynowym)
- plaster wędzonego łososia
- plater sera mozzarella
- szczypta świeżego kopry
Jak zrobić:
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Brokuł połączyć z pokrojonym łososiem, oliwkami i serem, dodać koper, Podgrzać w w mikrofali (niestety obecnie nie posiadam piekarnika z możliwością grillowania ale jeśli ktoś ma to proponuję ominąć mikrofalówkę) tyle by roztopił się ser, do ciepłej sałatki dodać pomidora i wymieszać. W wersji dla dużych-dużych doprawiamy sosem vinegrette.
Jak zrobić sos:
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka octu winnego
- łyżka octu winnego
- łyżka soku z cytryny,
- 1 starty ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy
- 1 starty ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy
- zioła prowansalskie
Wlać do miseczki oliwę a potem kolejne składniki i dobrze je wymieszać.
(albo kupić w sklepie ) ;P
Smacznego.
p.s z całej sałatki mojemu młodemu nie podpasował tylko ser. poza tym porcję wszamał paluszkami ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz