czwartek, 22 listopada 2012
KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KALAFIOREM I MARCHEWKĄ
Potrzebne:
- porcja mięsa z królika
- mała 1 cebula
- 1 średnia marchewka
- kilka różyczek kalafiora
- łyżka masła
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, zielony pieprz
- 2-3 łyżki śmietany (w zależności od wielkości porcji)
- mąka ziemniaczana
Jak zrobić:
mięso oczyścić, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na rozgrzanym maśle; do zrumienionego dodać cebulkę pokrojona w talarki, chwilę razem smażyć a następnie podlać wodą dodając liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziarenek zielonego pieprzu i dusić do miękkości mięsa. W oddzielnym garnku zblanszować kalafior i marchewkę. Do miękkiego mięsa dodać blanszowane warzywa a następnie mąkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody wymieszanej ze śmietaną . Mieszać do zagęszczenia sosu. Można dodać koper lub nać pietruszki tudzież inne fajne zioło ;).
Na zdjęciu podane z ziemniakami, gotowanymi buraczkami i surówką z kapusty z koprem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz