wtorek, 13 listopada 2012

KONFITURA ŻURAWINOWA


Potrzebne:
- 2 szkl. żurawiny
- 1 szkl. cukru
- 1 słodkie jabłko
- 2 goździki
- 1 szkl. wody

Jak zrobić:
Wodę podgrzać i rozpuścić w niej cukier, następnie do wrzącej dodać  oczyszczoną i przebraną (tylko dojrzałe jagody) żurawinę i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając redukując wodę. W połowie gotowania dodać jabłko pokrojone w drobną kostkę i goździki. Gotować do pełnej redukcji. 
Mi wyszły dwa małe słoiczki. Taką jesienną porcję witaminy  małemu podaję albo prosto do buziaka albo na ciastku czy waflu.
p.s. Podczas gotowania warto odlać trochę soku (1/4 szklanki) i na nim ugotować kisiel.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz