niedziela, 17 lutego 2013
ZUPA Z ZIELONYM GROSZKIEM
Potrzebne:
- 2 żeberka
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 średni ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- szklanka mrożonego groszku
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, seler naciowy, koperek, bazylia, pieprz ziołowy, sól
- 2 łyżki śmietany
(porcja na 2 osoby - około 500ml)
Jak zrobić:
Z żeberek i warzyw (marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce) ugotować wywar z dodatkiem ziela, liścia i selera. Na 20 minut przed końcem gotowania dodać groszek (mrożony !!! o konserwowym proszę zapomnieć). Na koniec doprawić i zabielić śmietaną (rozprowadzoną w kilku łyżkach zimnej wody i zahartowaną kilkoma łyżkami zupy).
Można podać z tostami i masłem ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz