wtorek, 2 lipca 2013
NALEŚNIKI RAZOWE Z SEREM I JABŁKAMI
Potrzebne:
ciasto:
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 szklanka mleka (zamiennie woda)
- ok. 1/3 szkl. wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cukru wanilinowego (oczywiście jeśli jest wanilia w domu to wanilię+ cukier trzcinowy)
- 3 łyżki oliwy
nadzienie:
- 1 duże jabłko
- 1/2 banana
- rodzynki
- 15 -20 dkg tłustego białego sera
- 2 łyżki śmietany
- 1/3 łyżeczki cukru wanilinowego (oczywiście jeśli jest wanilia w domu to wanilię+ cukier trzcinowy)
- cynamon
Jak zrobić:
Składniki na ciasto zmiksować na jednolita masę (ciasto musi być troszkę rzadsze niż tradycyjne naleśnikowe więc dolewamy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji; oczywiście może to być mleko) i usmażyć naleśniki;-)...
Ser, cukier i śmietanę utrzeć razem (im gładsza masa tym lepiej); jabłko zetrzeć na tarce do musu, banana pokroić w cienkie plasterki, rodzynki zalać wrzątkiem, gdy namiękną odcedzić.
Na gotowe naleśniki nałożyć masę serową, następnie mus jabłkowy, rodzynki i plasterki banana; posypać cynamonem, zawijać lub składać - jak kto lubi - i wcinać;-);-)
Oczywiście można polać na koniec sokiem lub śmietaną ;-) Ponieważ jest to danie słodkie proponuję sok malinowy lub z czarnej porzeczki (kilka owoców potraktować blenderem a następnie masę przetrzeć przez sitko) ;-)
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz