sobota, 17 sierpnia 2013

TINDORA Z WARZYWAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM


Potrzebne:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku- kilka różyczek kalafiora
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 pomidor
- 3-5 tindora
- koperek
- 3-4 łyżki śmietany
- oliwa z oliwek

Jak zrobić:
Cebulę pokroić w kostkę, posiekać drobno czosnek i razem zeszklić na 2-3 łyżkach oliwy. Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i razem dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. W międzyczasie przygotować resztę warzyw. Pomidora i paprykę sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę; kalafior podzielić na małe różyczki; tindora umyć, odciąć końcówki i pokroić w kawałki. Marchew zetrzeć na tarce. Wszystkie przygotowane warzywa dodać do podduszonych ziemniaków i razem dusić do 20 min. W razie potrzeby podlać wodą. Na koniec do śmietany dodać posiekany koperek i kilka łyżek sosu, wymieszać i zalać warzywa. Mieszając gotować jeszcze kila minut.
Można podać z ryżem lub makaronem. Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę może przyprawić ;_))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz