poniedziałek, 25 marca 2013
DOMOWA SZYNKA a'la łososiowa
Potrzebne:
- 1 l wody
- 1 kg szynki lub schabu
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szkl. soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka majeranku (mogą być zamiennie zioła prowansalskie lub oregano, bazylia...itp)
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
Jak zrobić:
Do wody dodać wszystkie przyprawy i zagotować. Do wrzącej zalewy włożyć mięso i gotować 5 minut. Wyłączyć i pozostawić w wodzie do wystygnięcia. Najlepiej na całą noc i pod przykryciem.
Następnego dnia wyciągnąć mięso, ponownie zagotować tą samą zalewę i do wrzącej zalewy ponownie włożyć mięso. Gotować 3 minuty. Wyłączyć i pozostawić w wodzie do ostygnięcia.
Gdy wystygnie wyciągnąć na sito by obciekło z zalewy i.. i smacznego ;-)
Niezależnie od tego czy weźmiecie 1 kg czy 2 kg mięsa czas gotowania pozostaje ten sam, zwiększają się natomiast proporcje składników. Mięsko jest fantastycznie kruche i soczyste. Jest wspaniałą alternatywą dla wszelkiej maści sklepowe wędliny a co najważniejsze nie jest to przepis czasochłonny.
Pierwszy raz gotuję na tzw. dobranoc i następnego dnia gotuję na dzień dobry. Wędlina jest gotowa na drugie śniadanie ;-).
Przetestowałam i schab (z bazylią) i szynkę (z ziołami prowansalskimi). W obu przypadkach mięsko jest smakuśne jednak im chudsze tym lepsze. Następnym razem przetestuję drób... ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz