poniedziałek, 11 marca 2013

ŻUREK Z JAJEM I CHLEBEM




Potrzebne:
- porcja mięsa (4 skrzydełka)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- gotowy zakwas "żurek domowy"
- kiełbasa swojska/domowa
- kromka chleba
- jajko
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz ziołowy od smaku, pietruszka. majeranek

Jak zrobić:
Z mięsa i warzyw ugotować bulion; wyjąć mięso a następnie dodać gotowy żurek - bez szaleństw ;-)... ja dodałam około 20 łyżek. Zagotować. Przyprawić. 
Do talerza wrzucić pokrojoną drobno kiełbasę, chleb wlać zupę i posypać zieleninką ;).
Od tej zupy mój dzidziuch na pytanie "jaką chcesz zjeść zupkę jutro?" - "z chlebka" odpowiada..;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz