piątek, 8 marca 2013

ZUPA KREWETKOWA


Potrzebne:
- 2 skrzydełka
- 6-8 dużych krewetek (mrożonych)
- mały por (około 10cm)
- mieszanka chińska (wg uznania)
- 2 łyżki zielonego groszku (mrożony)
- 3 plasterki imbiru (średnicy ok. 2cm.)
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
- łyżka posiekanego szczypiorku
- liść laurowy, ziele angielskie
- pieprz, sól, curry i papryka według uznania
- 1 naleśnik.

Jak zrobić:
Skrzydełka i krewetki ugotować razem z liściem laurowym, imbirem, czosnkiem i zielem angielskim; do takiego wywaru dodać mieszankę chińską, groszek i pora pokrojonego na około 2 cm kawałki, które następnie należy przekroić wzdłuż na 2 części. Dodać sos sojowy i gotować do miękkości warzyw. Doprawić przyprawami według uznania. Naleśnik zwinąć lub złożyć i pokroić w cieniutkie paseczki tworząc makaronowe nitki;-).
Zupę przelać do talerza posypując szczypiorkiem i dodając naleśnikowy makaron.
Smacznego ;-)

1 komentarz: