sobota, 9 czerwca 2012

GOŁĄBECZKI ;-)


Potrzebne:
- sparzone liście młodej kapusty (średnia główka)
- mięso mielone z indyka (ok.0,5 kg)
- 2 torebki ryżu
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka masła
- przecier pomidorowy
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka mąki pszennej 
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, szczypta słodkiej papryki

Jak zrobić:
Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do garnka z wodą, zagotować, odcedzić i oddzielić liście. Pierwsze (2-3) liście układamy na dnie garnka, w którym będziemy dusić gołąbki.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, następnie dodać mięso i razem podsmażyć. Przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż i startą na drobnych oczkach marchewkę, doprawić solą, pieprzem ziołowym i dobrze wymieszać. Porcje farszu nakładać na liściach, zawijać i układać w garnku dość ściśle. Gotowe gołąbki zalać wodą (2/3 pojemności garnka), dodać liść, ziele angielskie i sól i gotować na małym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka (ok. 20 min.). 
Sos to mega prościzna;-). Przecier, jogurt i mąkę mieszamy razem i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiamy papryką  - ale to kwestia gustu;-)

Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz