Potrzebne (na około 500ml):
- średniej wielkości brokuł
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- plasterek selera
- 1 malutka cebula
-1 ząbek czosnku
- udko lib inny nieduży kawałek mięsa
- 2 łyżki śmietany
- kilka małych kostek sera białego (oczywiście mozzarella będzie lepsza jeśli małe lubi)
- kilka plasterków frankfurterki lub kabanosa
Jak zrobić:
Z mięsa i warzyw ugotować wywar, do którego pod koniec gotowania dodać oczyszczone różyczki brokuł. Z ugotowanej zupy wyłowić kilka różyczek oraz kawałek marchewki, resztę zmiksować do jednolitej masy, dodać śmietanę, przyprawić jeśli to konieczne, przelać ponownie do garnka, wkroić marchewkę, dodać wyjęte wcześniej brokuły i doprowadzić do wrzenia. Do porcji na talerzu dodać kawałeczki sera, kabanosów i posypać koprem. Oczywiście dodatki uzależnione od zwartości lodówki ;-) ..lub chlebaka bo również można dodać groszek ptysiowy lub kawałeczki chleba posmarowanego masłem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz