piątek, 26 października 2012
PULPETY INDYCZE Z MARCHEWKĄ
Potrzebne (na około 12 pulpecików):
- 300 dkg mielonego mięsa
- 1 małe jajko
- 1 łyżka surowej startej marchwi
- 1-2 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz
- mąka do obtoczenia pulpetów
- 1/2 szkl. świeżego posiekanego drobno kopru
- 2 łyżki śmietany
Jak zrobić:
Do mięsa dodać jajo, marchewkę, bułkę, przyprawić i dobrze wymieszać. Uformować w kulki i obtoczyć w mące; ugotować w wodzie w ilości zakrywającej pulpety. Po około 15 min. dodać koper i gotować na małym ogniu jeszcze około 10 min. Na koniec zaprawić śmietaną. Jeśli powstały sos jest za rzadki dodać trochę mąki ziemniaczanej (1 łyżeczka) rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Podawać z makaronem, kasza lub ziemniakami. Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz