poniedziałek, 15 października 2012

ZUPA Z CUKINIĄ I OGÓRKIEM


Potrzebne:
- porcja mięsa drobiowego
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 mała cebula
- 1 średni ziemniak
- kawałek selera
- 1 duży ogórek kiszony
- porcja świeżej cukinii
- przyprawy: sól, pietruszka, koper, kilka ziaren pieprzu i kminku, liść laurowy, ziele angielskie
- 1-2 łyżki śmietany

Jak zrobić:
Z mięsa i warzyw przygotować wywar dodając liść laurowy, pieprz, ziele i kminek. Do gotowego wywaru dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. W międzyczasie obrać ze skórki i pokroić w kostkę ogórka. Kawałek cukinii obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę (potrzebne około 1 szklanki). Dodać do zupy ogórka i cukinię i gotować jeszcze prze ok. 10 min. Na koniec zaprawić śmietaną, dodać koper i nać pietruszki.
Fajna słodko - kwaśna odmiana tradycyjnej ogórkowej.
-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz