piątek, 26 października 2012
MANNA Z JAJKIEM I ŚMIETANĄ
Potrzebne:
-1 jajko
- 4-5 łyżeczek kaszy many
- kawałeczek laski wanilii lub łyżeczka cukru wanilinowego
- 200ml wody
- łyżka śmietany (18%)
- kardamon (według uznania)
Jak zrobić:
Do zimnej wody wsypać kaszę i dodać jajo; dokładnie wymieszać i ugotować na małym ogniu ciągle mieszając. (ok, może nie ciągle ale warto by masa była jednolita;-P ); po zdjęciu z ognia dodać śmietanę i wymieszać. Można lekko ubić co doda kaszy puszystości. Do takiej kaszy można dodać właściwie każdy owoc, czy polać sokiem. Kasza ma konsystencję i smak zbliżony do pudingu. Może ktoś pamięta, że właśnie z takiej masy kiedyś robiono serniki na zimno ;-);-).. no ale to było w zeszłym stuleciu ;D.
Polecam i smacznego;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz