Potrzebne:
- 1 jabłko soczyste i słodkie
- garść świeżych liści szpinaku
- woda źródlana (około 1 szklanki)
Jak zrobić:
Szpinak oczyścić i umyć, jabłko obrać, wyciąć gniazdo i pokroić na kawałki; razem ze szpinakiem wrzucić do blendera i zmiksować dodając stopniowo wodę do uzyskania musu.
Nadwyżkę takiego świeżego musu (ja zrobiłam z 2 dużych jabłek i podwójnej porcji szpinaku, wyszło około 3x150ml) można zagotować i wlać do słoiczków. Gorące pozakręcać i odwrócone pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce jeśli nie pasteryzowane.
Smak przywieziony z wycieczki na zieloną wyspę. Z pośród kilkunastu musów dostępnych w sklepie (od owocowych, poprzez warzywne kończąc na gotowych obiadkach) właśnie ten malutowi podpasował. Nie sądziłam, że taką domową wersję będzie chciał dotknąć a jednak, ku mojemu zaskoczeniu pochłonął i świeży i gotowany mus. Tu zaznaczę, że smakiem znacznie się różnią , gotowany ma wyraźniejszy smak szpinaku a świeży jabłek.
Traktuję jako deser lub dodatek do gotowanego kurczaka czy ryżu. Tak czy siak polecam i smacznego ;-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz