czwartek, 10 maja 2012

CIASTO MARCHEWKOWE NA ŻYTNIEJ


Potrzebne:
- 2 jajka 
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szklanka mąki żytniej (tu typ 750)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu (nie koniecznie)
- 2 starte na tarce o dużych oczkach marchewki
- bakalie ( tu morele i śliwki suszone)

Jak zrobić:
Jaja ubić z cukrem dodając po trochu olej; następnie  dodać mąkę i pozostałe suche składniki. Na koniec dodać marchewkę i bakalie. Formę posmarować tłuszczem, obsypać kaszą manną i płatkami owsianymi wlać ciasto i piec ok 45 min. 

Składniki są podane do małej formy. Ja piekłam w prodiżu - powiększyłam o połowę cały przepis. Na dużą blachę proponuję podwójna dawkę ;-)
-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz