czwartek, 24 maja 2012

ZUPA POMIDOROWA Z JOGURTEM


 Potrzebne:
- porcja mięsa z indyka (np. kawałek skrzydła lub szyi)
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- kawałek pora
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
-  4 duże pomidory
- liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- nać pietruszki
- 2 łyżki gęstego jogurtu (nadal króluje nadburzański)

Jak zrobić:
Do garnucha wrzucamy mięsko, warzywa oraz sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki pomidory. Dorzucamy liść i ziele i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu gdy pomidory się rozpadną a mięso odejdzie od kości. (Ja zostawiłam zupkę na prawie 2 godziny). Gdy zupa lekko ostygnie wyjąć liść i ziele, dodać nać i jogurt i wszystko dokładnie zmiksować.
Podawać z makaronem lub ryżem ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz