wtorek, 8 maja 2012

GRYCZANA KASZA Z POLĘDWICĄ




Potrzebne:
- 1 marchewka
- 4 plasterki pora
- 2-3 łyżki białej kaszy gryczanej
- polędwiczka wieprzowa

Jak zrobić:
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, plasterki pora drobno pokroić, zagotować razem w 100 ml wody. Polędwiczkę (jeden lub kilka kotlecików) potraktować tłuczkiem dość solidnie, można posypać koperkiem albo innym ziółkiem, zwinąć w roladkę i wrzucić do gotującej się marchewki. Dodać kolejne 100ml wody i dusić razem około 10 min. W tym czasie przebrać i przepłukać kaszę. Dodać do marchewki i mięska dolewając wody tak by zakryła kaszę ponad 1cm. Razem wszystko gotować do miękkości kaszy. (Jeśli kasza będzie jeszcze twarda po prostu dolać wody i pozwolić kaszy się ugotować ;-);-) )

Smacznego;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz