piątek, 18 maja 2012

O MIGDAŁOWYM MLEKU I ROŚLINNYCH WARIACJACH

Mleko migdałowe zawiera:
- wapń, którego zawartość jest o wiele wyższa niż w mleku krowim
- zrównoważone proporcje składników mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, selenu, miedzi i potasu,
- bogactwo witamin grupy B oraz witaminę E
- błonnik, cynk, żelazo, miedź i mangan, które są potrzebne do wielu ważnych funkcji organizmu.




Poniżej przedstawiam ekspresową wersję przepisu na migdałowe mleko, znalezionego w sieci:

Potrzebne:
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 szkl. wody

Jak zrobić:
Płatki zalać przegotowaną, letnią wodą a następnie zmiksować. Przecedzić przez gazę lub sitko. Powstałą kaszkę migdałową można wykorzystać do ciasta lub innego deseru.. lub po prostu zeżreć ;-D
Przypomnę jeszcze, że malutkom podaje się nie więcej niż 100ml takiego mleka dziennie.

W poszukiwaniu informacji na temat tego mleka znalazłam stronę, na której znajdziecie przepis na mleko migdałowe z pełnych migdałów oraz przepisy na inne roślinne mleczka ;-)

http://weganie.blogspot.com/2011/09/domowe-mleko-migdaowe.html
serdecznie polecam ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz