wtorek, 17 kwietnia 2012

INDYK W KULKI POLECIAŁ ;-)






















Potrzebne:
- 50 dkg mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1/2 bułki
- łyżeczka szczypiorku
- sól
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Jak zrobić:
Do mięsa dodać jajko, namoczoną wcześniej i wyciśniętą z wody (;-]) bułkę, drobno posiekany szczypiorek, posolić do smaku i wyrobić masę. Zajmie to może ze 3 minuty ;) Z masy przygotować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Do wody dodać zioła i doprowadzić do wrzenia a następnie gotować pulpety.
W efekcie otrzymamy około 20 pulpecików (większość wylądowała w zamrażarce) i bazę pod zupę warzywną, z której część warzyw zmiksowałam i robiły za sos do kulek ;-); tu z ryżem i ogórkami w jogurcie.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz