Proporcje na 3-4 osoby
Potrzebne:
- 2 ćwiartki kurczaka
- 3 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1 duża czerwona lub żółta papryka
- łyżka masła
- ryż
Jak zrobić:
Cebulę pokroić w piórka i razem z czosnkiem poddusić na patelni. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Paprykę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i pomidorów (cały czas dusimy na małym ogniu). Kurczakowe ćwiartki opłukać, oczyścić, podzielić na mniejsze porcje i ułożyć na warzywach. Dusić razem pod przykryciem do momentu gdy mięso zacznie samo odchodzić od kości). Podawać z ryżem.
Do dorosłego talerza można dodać curry czy inne ,wedle upodobań, przyprawianie. Dziecięcemu wystarczy w zupełności słodko-kwaśny sos z pomidorów i cebulki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz