wtorek, 24 kwietnia 2012

KURCZAK W POMIDORACH I PAPRYCE



Proporcje na 3-4 osoby

Potrzebne:
- 2 ćwiartki kurczaka
- 3 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1 duża czerwona lub żółta papryka 
- łyżka masła 
- ryż

Jak zrobić:
Cebulę pokroić w piórka i razem z czosnkiem poddusić na patelni. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Paprykę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i pomidorów (cały czas dusimy na małym ogniu). Kurczakowe ćwiartki opłukać, oczyścić, podzielić na mniejsze porcje i ułożyć na warzywach. Dusić razem pod przykryciem do momentu gdy mięso zacznie samo odchodzić od kości). Podawać z ryżem.
Do dorosłego talerza można dodać curry czy inne ,wedle upodobań, przyprawianie. Dziecięcemu wystarczy w zupełności słodko-kwaśny sos z pomidorów i cebulki. 

palce lizać!! ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz