poniedziałek, 2 kwietnia 2012

ZUPA DYNIOWA Z SEZAMEM

Potrzebujemy:
- kawałek dyni
- marchewka
- mala cebulka
- łyżka sezamu
- 1/3 łyżeczki  oliwy z oliwek lub masła

Jak zrobić:
Marchewkę oczyścić, umyć oczywiście i pokroić w małą kostkę, podobnie potraktować cebulkę; 
wrzucić do rondelka z małą ilością wody i zagotować. Gdy marchewka będzie miękka dodajemy
pokrojoną w większe kawałki dynię i sezam. Gotować razem ok. 10 min.  Na koniec dodać oliwę.

Mała ilość wody (wystarczy tyle by zakryła warzywa) daje w efekcie dość gęstą i aromatyczną zupę, której nie trzeba doprawiać.
Jeśli maluch ma problemy z gryzieniem możemy gotową zupę zmiksować i podawać w postaci kremu np. z kaszą kuskus ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz