Potrzebne:
- 2 kurze nóżki ;-) udka czy pałeczki jak kto woli
- 3 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 mała cebula
- kawałek pora
- kilka ziaren pieprzu kolorowego
- liść laurowy
- szczypta curry
- koperek
- makaron
Jak zrobić:
Mięso oczyścić, włożyć do garnka razem z marchewką, pietruszką, cebulą i porem. Dodać pieprz i liść laurowy i to wszystko razem gotować na małym, baaardzo małym ogniu do momentu gdy mięsko będzie odchodzić od kości. Oddzielnie ugotować makaron - dziś testowałam 3 rodzaje, tradycyjny 4-jajeczny oraz kolorowe świderki i (niby produkowane z myślą o dzieciach) "zwierzaki" również kolorowe. O ile wcześniejsze próby (3) podawania kolorowych zwierzaków kończyły się fiaskiem tak dziś mój ulung bezczelnie wybierał łapkami z zupy tylko te zwierzaki ;-D..
Przed podaniem pokroić marchewkę i kawałek mięska, dodać rozdrobniony makaron i zalać rosołem. Oprószyć koperkiem i szczyptą curry.
NÓŻKA DRUGA (DANIE OBIADOWE):
Jeśli nie ma w planach drugiego dania to można mięso z kuraka zmiksować razem z warzywami z rosołu i makaronem podlewając rosołem. I tak niby zupa a jednak dziecko zje kurczaka z makaronem i warzywami ;-).. hehe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz