Potrzebne:
- udko kurczaka
- 2 chude żeberka
- duża marchewka
- kawałek liścia z kapusty
- pietruszka
- cebula
- seler (jeśli nie macie alergika)
- liść laurowy (j/w)
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 ziarna pieprzu - proponuję zielony lub czerwony ze względu na łagodniejszy smak
- łyżeczka kopru, nać pietruszki
- szczypta curry
- makaron ryżowy
Jak zrobić:
Powyższy zestaw gotuję w ok.300-350ml wody, czyli takim większym kubasie ;-)
Rosół jest wtedy esencjonalny i nie potrzebuje dodatkowo wspomagaczy typu sól.
Do zimnej wody wkładam mięso pieprz, liście i ziele angielskie, gdy woda się zagotuje dodaję
warzywa i gotuję na baaardzo malutkim ogniu do miękkości mięsa.
Na koniec wsypuję szczyptę curry, łyżeczkę kopru i nać z pietruszki.
I już jest rosołek;-)
W oddzielnej miseczce przygotowuję makaron wg przepisu na opakowaniu.
Makaron, marchewkę i mięso z kurczaka kroję na drobne kawałki by małe miało odskocznię od papkowatych zup ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz