piątek, 20 kwietnia 2012

MANNA IMBIROWO-MIGDAŁOWA

























Potrzebne:
1/2 suszonej figi
1 łyżka płatków migdałowych
1 plasterek świeżego imbiru
1/2 jabłka
3 łyżeczki kaszy manny
1/2 łyżeczki masła

Jak zrobić:
W 200 ml wody zagotować drobno pokrojoną figę, płatki i plaster imbiru (grubości ok 2 mm, dodatkowo ponacinany odda więcej soku i aromatu) na takim wywarze ugotować kaszę. Przed podaniem wyjąć imbir. Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do kaszy; wymieszać dodając na koniec masło.

Jeśli małe nie posiada wystarczającej ilości uzębienia płatki, przed gotowaniem, kroimy na malutkie kawałki. Jeśli figa jest mała można dać całą - kasza będzie słodsza i ... i bedzie miała więcej kropek ;-).
Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz