niedziela, 8 kwietnia 2012

JABŁKO Z AMARANTUSEM I PŁATKAMI OWSIANYMI


Potrzebne:
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki amarantusa
- 1 łyżka błyskawicznych płatków owsianych

Jak zrobić:
Jabłko zetrzeć na tarce, dodać amarantus i płatki, wymieszać. 

Ta propozycja jest dobra na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Nasiona amarantusa stanowią cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, które nie zawiera glutenu. W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość błonnika. Jest źródłem wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Pod względem zawartości składników mineralnych ziarna amarantusa przewyższają wszystkie inne dostępne na rynku zboża.

Jest wiele informacji w necie na temat tego cudeńka;-), 
dla leniwych zamieszczam link do jednej ze stron:
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,5838236,Szarlat__Amaranthus____zloto_Inkow.html
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz