Potrzebne:
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki amarantusa
- 1 łyżka błyskawicznych płatków owsianych
Jak zrobić:
Jabłko zetrzeć na tarce, dodać amarantus i płatki, wymieszać.
Ta propozycja jest dobra na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Nasiona amarantusa stanowią cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, które nie zawiera glutenu. W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość błonnika. Jest źródłem wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Pod względem zawartości składników mineralnych ziarna amarantusa przewyższają wszystkie inne dostępne na rynku zboża.
Jest wiele informacji w necie na temat tego cudeńka;-),
dla leniwych zamieszczam link do jednej ze stron:
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,5838236,Szarlat__Amaranthus____zloto_Inkow.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz