czwartek, 19 kwietnia 2012

KASZA GRYCZANA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM




Potrzebne:
- biała kasza gryczana
- marchewka z groszkiem (mrożonka..;-])
- 1 łyżeczka masła
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- mięsko z kurczaka (z rosołu lub innej zupy)

Jak zrobić:
Kaszę opłukać i zagotować w proporcji 2:1. (Są różne szkoły gotowania kaszy. Ja po prostu dobrze wypłukałam, zalałam zimną wodą tak by wody było ponad kaszę ok.2 cm i zostawiłam na małym ogniu). Gdy woda odparuje, kasze w garnku zawinąć w ręcznik, na przykład, i schować pod koc lub kołdrę.. niech sobie dochodzi;-)
Marchewkę z groszkiem zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości ..przede wszystkim groszku ;-). W  międzyczasie dodać masło a na koniec zaprawić mąką.
Mięso z zupy pokroić na drobne kawałki - wystarczą 3 łyżeczki takiej krajanki.
Danie jest dość sypkie więc warto pamiętać o piciu ;) U nas dziś królowała woda.

Smacznego.


Obiad robiłam dla dwojga więc tym razem proporcje pozostawiam własnym możliwościom.
Białą kaszę polecam baaardzo bowiem jest o niebo wartościowsza od prażonej i łagodniejsza dla małego żołądka


p.s. Warto zwrócić uwagę na groszek i nim zmieszacie wszystko razem, proponuję groszek podany dziecku obrać z łupinek. Jest to trochę upierdliwe ale jest pewność, że dziecku nie przyklei się gdzieś po drodze do .. pieluchy ;-). A poza tym to nie ma tego dużo przecież ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz